Wat is het VSSNL?

Het VRIJWILLIG SIERDUIVEN STAMBOEK NL – kortweg: VSSNL – biedt alle sierduivenfokkers in Nederland de mogelijkheid om een simpele digitale fokadministratie bij te houden, zonder de noodzaak om zelf de ins & outs van een digitaal stamboek systeem te moeten beheersen.

Het VRIJWILLIG SIERDUIVEN STAMBOEK NL is eind april 2021 gelanceerd door de initiatiefnemers Jan de Wit (startende fokker), Quido Valent (fokt al enige jaren), Rein Slikker (nestor) en Nonja Remijn (vertegenwoordigt Stichting Zeldzame Huisdieren).

Het VSSNL biedt alle sierduivenfokkers in Nederland de mogelijkheid om een simpele digitale fokadministratie bij te houden, zonder de noodzaak om zelf de ins & outs van een digitaal stamboek systeem te moeten beheersen.

Wij vragen fokkers om jaarlijks een beperkte set gegevens van hun fokdieren door te geven, die wij dan in het systeem (momenteel van ZooEasy) zetten. Deze fokkers krijgen dan alleen-lezen toegang tot het systeem, waarmee zij alle stamboekgegevens kunnen bekijken en ook stamboeken kunnen uitdraaien, verwantschapsberekeningen kunnen doen, etc.

Het doel is om zoveel mogelijk diergegevens op één plek te verzamelen, waardoor er meer inzicht komt voor de fokkers in de afstamming van fokdieren – ook als die van collega fokkers zijn verkregen.